Bron: led magazine 22-02-2018 
2 miljoen euro extra budget voor subsidieregeling led-verlichting bij sportclubs

Het budget van de Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) is voor 2018 verhoogd. In plaats van de geplande 6 miljoen euro is er dit jaar 8 miljoen euro beschikbaar.

De redactie van LED Magazine meldde eind januari al dat de subsidiepot van de regeling nagenoeg uitgeput was. Daar dit ook in eerdere jaren al in de maand januari het geval was, heeft de overheid nu besloten het budget te verruimen. Er is daardoor per direct nog 2,1 miljoen euro subsidie beschikbaar.

De meeste subsidieaanvragen kwamen in 2018 tot op heden binnen voor zonnepanelen voor, vervolgens voor led-sportverlichting en led-binnenverlichting. De grootste groep aanvragers zijn de voetbalclubs, gevolgd door respectievelijk tennis- en hockeyclubs.

Het subsidiebudget is afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De regeling valt wel onder de Kaderwet EZ-subsidies. 

 

Bron: www.duurzaamnieuws.nl

Waarom LED-verlichting zo duurzaam is

Van:  op 3 november 2017

De koude winterdagen liggen alweer op de loer. We brengen steeds meer tijd door binnenshuis en maken hierdoor ook veel meer gebruik van verwarming, radio, televisie en verlichting. Wanneer na de wintermaanden de elektriciteitsrekening op de deurmat valt kan dit nogal eens wat hoger uitvallen dan we eigenlijk gedacht hadden.

Om de klap wat te verzachten wordt er in veel woningen al gebruik gemaakt van LED-verlichting. Dat scheelt namelijk behoorlijk wat in de kosten en daarbij is het gewoon hartstikke duurzaam. Toen de LED-lamp jaren geleden voor het eerst geïntroduceerd werd, was er her en der nog wat twijfel over de duurzame mogelijkheden van LED-verlichting. Maar tegenwoordig is iedereen overtuigd en kom je deze verlichting steeds vaker tegen! Hier even alle feiten voor je op een rijtje:

 1. Zuinig 
  De LED-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. Zo verbruikt een gloeilamp tussen de 20 en 65 Watt energie terwijl LED-verlichting maar een schamele 4 tot 12 Watt energie verbruikt!
 2. Milieu betrokken
  Door dit lage verbruik stoot LED-verlichting daarbij ook nog eens een hele partij minder CO2 uit. Zo schaadden 10 LED-lampen die zo’n 3 uur per dag branden, 211 kg minder CO2 uit dan gloeilampen!
 3. Meteen licht
  Waar een gloeilamp of spaarlamp vaak wat tijd nodig om op vol vermogen licht uit te stralen heeft LED-verlichting geen opwarmtijd nodig. Zodra je de LED-lamp aan zet krijg je meteen het volle lichtvermogen.
 4. Minder giftige stoffen
  Spaarlampen veroorzaken behoorlijk wat straling en kunnen enige gevaren met zich meebrengen, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor flikkerend licht of de aanwezigheid van kwik. Er is dan ook veel gewaarschuwd om spaarlampen op voldoende afstand te plaatsen en niet te gebruiken als lees,- bureau,- of bedlamp. LED-lampen hebben vaak een lager vermogen en brengen daardoor minder gevaren met zich mee.
 5. Dimbaar
  Waar je vroeger nog een dure LED dimmer aan moest schaffen zijn er tegenwoordig ook LED lampen verkrijgbaar met de standaard fitting. Hier zit een ‘step’ dimfunctie in verwerkt waardoor geen dimmer meer nodig is. Je kan met iedere bestaande schakelaar in huis het licht helemaal naar eigen hand zetten. Vraag om zeker te zijn altijd even aan de verkoper of de LED-lamp van jouw keuze inderdaad dimbaar is.

Mochten deuren al gesloten zijn en de kerstboom al staan, denk dan dus vooral eens na over het gebruiken van LED- en andere duurzame (kerst)verlichting om de komende maanden duurzaam door te komen!

 

Al en wat ouder bericht, maar desondanks wel interessant.

'Kleur van licht beïnvloedt lichaamsklok' 

De kleur van licht heeft een grote invloed op de interne klok van dieren en waarschijnlijk ook mensen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
 

De lichaamstemperatuur van muizen stijgt sterk als de kleur van het licht in hun omgeving langzaam verandert van geel in blauw, net als de avondhemel.  

De kleurverandering heeft zelfs meer invloed op de nachtdieren dan afname van de felheid van licht.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Manchester in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Biology.

 Hersenactiviteit

De wetenschappers stelden bij hun onderzoek muizen bloot aan verschillende soorten licht. Soms veranderde de felheid, soms alleen de lichtkleur. 

De onderzoekers registreerden de reactie van de muizen en hun hersenactiviteit in het hersengebied waar hun biologische klok zit.

Uit het onderzoek blijkt dat muizen verrassend gevoelig zijn voor de kleur van licht. Zodra er blauwtinten in het licht komen, worden ze een stuk actiever.

 Scheiden

"Het is voor het eerst dat we hebben kunnen onderzoeken in hoeverre de kleur van licht de lichaamsklok beïnvloedt", aldus hoofdonderzoeker Timothy Brown op nieuwssite ScienceDaily.

"Tot nu toe was dat lastig, omdat we kleurverandering niet konden scheiden van veranderingen in felheid. Met nieuwe experimentele technieken is het nu toch gelukt."

 Nachtdienst

De wetenschappers vermoeden dat ook de lichaamsklok van mensen sterk reageert op de kleur van licht.

"Onze bevindingen zijn zeer waarschijnlijk van toepassing op mensen", aldus Brown. "In theorie zou kleur kunnen worden gebruikt om de menselijke lichaamsklok te manipuleren, bijvoorbeeld tijdens nachtdiensten."

Joomla templates by a4joomla